Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adexakad/public_html/wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 4
Yaşama Yol Verin… – AdexAkademi

Sevdikleriniz için Kırmızı Işıkta bekleyin..

Literatür de Işıklı işaret cihazı diye ifade edilen, trafikteki yaşamımızı ve trafik düzenlemesini sağlayan, hepimizin aşina olduğu ifadesiyle trafik ışıklarının bilinen, bilinmeyen ve az bilinen anlamlarını yazarak sizlerle paylaşmak istedim.

Trafik ışıklarına yaklaşırken sağ taraftaki gibi bir uyarı işareti göreceksiniz. Akılda kalacak bir lisan ile ifade etmek gerekirse bu işaret size; ‘’dikkat, trafik ışıklarına yaklaşıyorsunuz’’ yavaşlayınız demek istiyor.

Yani bu uyarı işaretini gördüğünüzde ne kadar yavaşlamanız gerektiğini düşünmelisiniz, uzun zamandır yanan yeşil ışık, siz yaklaştıkça sarı ışığa ve kırmızı ışığa dönebilir. Durmaya hazırlıklı olmalısınız. Trafik Işıklarının anlamlarını doğru anlarsanız ne zaman duracağınıza karar verebilirsiniz.

Bazı sürücüler trafik ışıklarına yaklaşırken durmak zorunda kalmamak için “ışıkları yenmek” ve hızlanmak için cazip gelirler. Bu güvenli olmayan bir sürüş uygulamasıdır ve sürücülerin kırmızı ışıkta geçerken veya hız yaparken yakalanmalarına neden olabilir ve yayalar için tehlikelidir. Ne zaman durmalısınız? Hangi renk ışıkta durulur?

Trafik ışıklarına yaklaşırken nerede durmanız gerektiğini gösteren şerit işaretlerini maalesef bizim ülke yollarımız da göremezsiniz.

Bu kastettiğim şerit işaretleri bazı ülkelerin kavşaklarında bile var, hatta bisiklet kullanıcıları da unutulmamış, ışıklar kırmızı yandığında bisikletçilerin beklemesi gereken alan olan bir bisiklet kutusu olduğunu bile görebilirisiniz.

Trafik Mühendisleri, “Stop (levhaları)lambaları”, “trafik ışıkları” ve “trafik sinyalleri”, ulaşım profesyonellerinin kavşak haklarının elektronik kontrollerini adlandırmak için kullandıkları etiketlerdir.

Trafiğin genel hareketini düzenlemek ve kontrol etmek için kullanılan trafik ışıklarının kullanım kuralları maalesef birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de ulusal ve uluslararası farklılık göstermektedir.

Trafiğin güvenle akışını sağlamak, araçların ve yayaların yolu sırayla kullanmalarını düzenle­mek amacıyla tesis edilen ışıkların öğretilen anlamları şöyledir.

Kırmızı Işık (Kırmızı Sinyal Işığı ‘’Dur’’ Anlamına Gelir):

 

 

 

Trafikte kırmızı ışığı gördüğümüz anda ilk aklımıza gelen veya bize ilkokul seviyesinde öğretilen ‘’DUR’’ kelimesidir. Bu arada günümüzdeki okul kitaplarında da öğreti farklı değildir.

Yani aslında sürücülere, kırmızı ışığı görünce geçmemelerini, durmaları öğretilmiştir. Peki o zaman kırmızıda duracaksam, sarı da geçebilir miyim? (bu sorunun cevabını sarı ışık başlığı altında yazmak istiyorum ki, karışık olan kafalarımız daha da karışmasın.) Bu konu enteresan bir muamma.

Sarı Işık (Hazırlan):

 

 

 

Sarı trafik ışığı, yakında kırmızı ışığın geleceğini belirten bir uyarıdır. Yine bize öğretilenlere göre, sarı ışığa yaklaşırken emniyetle durulamayacaksa, normal geçiş yapılır. (İlk duyduğumdan beri anlamakta zorlandığım bir ifadedir. Çünkü trafik kuralları esnetilmemeli ve kişisel bir seçime bırakılmamalıdır.)

Demek ki sarı ışığa yaklaşırken iki seçeneğimiz var. Çoğu durumda, ışık kırmızıya dönmeden önce yavaşlamanız ve aracınızı durdurmaya hazırlanmanız gerekir. Bununla birlikte, nispeten yüksek bir hızda seyahat ediyorsanız, ışık değişmeden önce hızlanmayı ve kavşaktan geçmeyi seçebilirsiniz. Yazarken bana bile tuhaf geliyor, ama siz bunu birçok platformda duyabilir ve buna benzer ifadeleri okuyabilirsiniz.

Yanmış bir sarı ışık; ‘’hızlan’’ mı? ‘’yavaşla’’ mı anlamına mı gelir? Ne dersiniz? Sizce nasıl olmalı?

Hareket halindesiniz ve ışıklar yeşilden sarıya döndü, aniden duracak olsanız arkadan gelenlere tehlike oluşturuyorsunuz, devam ederseniz kanunlara aykırı ve riskli davranış sergiliyorsunuz, hatta sarı da geçerek çok büyük kazalara sebebiyet veren sürücüleri internet videoların da bulmak çok da zor değil. Bulamadınız mı, her akşam TV haberlerinde en az bir -iki adet böyle bir görüntüye rast gelirsiniz. Çünkü maalesef sarı ışık kullanımı ve anlamları hakkında neredeyse her yüz kişinin yüzü de yanlış biliyor ve uyguluyor.

Çünkü fikren sürücülerde sarı ışık, yeşilden sonra yanan ve kırmızı yanmadan önceki geçiş hakkına yardım eden destek olan öğreti var kafamızda.

Lütfen düşünün bir kaza anında arka araçtaki sürücü araçtan inse ve dese ki, ne yapıyorsun sarı da niye duruyorsun, sen deli misin? (Hemen her gün yaşanıyor)ne diyeceksiniz?

Evet kaza olmasa da ama bir his oluşur içimiz de hepimiz biliriz, hatta zihninde de bir şüphe oluşur genelde, acaba EDS kamerası beni yakaladı mı? ben geçerken sarı yanıyordu eminim diyerek yola devam edersin. 2 saniyelik karar zamanında karar vermek çok çok zordur. Belki de ışıklara yaklaşım hızın yanlıştır, zamanında hızınızı yavaşlatmamış olabilir misiniz, ya da uzun zamandır yanan bir yeşil ışığın tehlikelerini hiç duymamış da olabilirsiniz.

Bu makale içerisindeki değinmek istediğim, aslında bu işin doğrusu ve özü nedir? Geçtiğimiz 20-25 belki 30 yıl evvel ehliyet alanlara öğreti, anlatım ve trafikte uygulama farklı olsaydı, çok basit bir anlatım ve anlam farkı ile kavşak kazaları azalır mıydı? Yorum sizin.

Yeşil Işık (Geç):

 

 

 

‘’Sürmeye devam et’’ ya da ‘’Sürmeye başla’’ diye bir ifade kullansak çok da yanlış olmaz sanırım. Bu ışık yanmakta iken kavşak da durmadan geçilir.

Trafik Işıklarının trafikte ışığınızı söndürmemesi için çok basit birkaç önerim var.

Sarı Işık: ‘’DUR’’                 Kırmızı Işık: ‘’BEKLE’’                     Yeşil Işık: GEÇ

Yanlış okumadınız, evet sarı ışık için DUR yazdım. Çünkü aslında doğru, gerçek ve emniyetli olan budur. Ne kadar saçma ilk defa duyuyorum dediğinizi duyar gibiyim, uluslararası bir internet platformunda konu arattıracak olursanız bu dediğime rastlayacaksınızdır. Hatta Uluslararası internet sitelerinde sarı ışık için kehribar rengi diye ifade edilir.

Siz şehir içinde yasal hız limitinde hareket ederken, sarı ışığı gördüğünüzde durmak için reaksiyon gösterip frene basarsanız, yaya geçidi ihlali yapmadan durup kırmızıda da beklemeye başlarsınız.

Ayrıca size küçük bir hatırlatma yapmak isterim, trafik ışıklarına geldiniz ve ışığın üzerindeki sinyalizasyon da zaman sayacı var,

Yani o süre kadar o ışıkta bekleyeceksiniz anlamına geliyor, yoksa ben mi yanlış biliyorum.

Buraya kadar anlattığım sizin de trafikte hemen her gün yaşadığınız bir gerçek ise, durum aslında çok basit, demek ki kırmızı ışıkta fiziki olarak bekliyormuşuz, hepsi bu. Sadece bize böyle anlatmamış veya böyle öğretmemiş olabilirler. Bu makale vesilesiyle sizlerin de bu konuyu önce çocuklarınıza sonra çevrenize anlatmaya başlamalısınız.

İşte size yurtdışında çocuklara öğretilen en basit görsel, bu görselde stop (DUR) işareti ve yazısı hangi renk trafik ışığında olduğunu fark edeceğinizi düşünüyorum.

Trafiği Yöneten ve Yönlendirenlerin Trafik Işıkları Hakkında Bilinmeyen ya da az Bilinenler:

Kırmızı Işık:

Güzergahın kapalı olduğunu bildirir/ifade eder. Hiçbir yöne hareket edilemez.

    Sarı Işık:

Güzergahın trafiğe kapanmak/açılmak üzere olduğunu ifade eder.

Yeşil Işık:

Güzergahın Trafiğe açık olduğunu bildirir.

Trafik ışıkları, trafiğin içindeki ‘’yaşama’’ yol verir.

Not: Bu makale de trafik ışıklarının tarihsel geçmişinden bilgiler olmayacak çünkü bu bilgiler internette (oldukça kirli bir halde) var zaten.